روغن ماهی ؛ مایعی با خواص جادویی
روغن ماهی مایعی است که از بدن ماهیها استخراج شده و امروزه به طور فراگیر، جهت تولید مکمل استفاده میشود. این روغن معمولا از بدن ماهیهای آب سرد گرفته شده و حاوی اسیدهای چرب امگا 3 میباشد.
از آنجا که اسیدهای چرب امگا 3 در بدن انسان به مقدار کافی تولید نمیشوند، به عنوان اسیدهای چرب ضروری شناخته میشوند. بنابراین تأمین آن از طریق غذا الزامی است. این روغن را میتوان با خوردن گوشت ماهی یا مصرف مکمل دریافت نمود.
آنچه در این مقاله از مجله ژن سبز، میخوانید:
- خواص روغن ماهی
- دوز و مقدار مجاز مصرف روغن ماهی
- مضرات روغن ماهی
آنچه در این مقاله میخوانید :
خواص روغن ماهی
روغن ماهی، با دارا بودن مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا 3، منبع اصلی اسیدهای چرب بلند زنجیر و ضروری بدن میباشد.
اسیدهای چرب امگا 3 فواید زیادی برای دستگاههای مختلف بدن دارند که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود:
1. بهبود عملکرد دستگاه عصبی
تحقیقات نشان دادهاند که اسیدهای چرب امگا 3، به بهبود عملکرد مغز و دستگاه عصبی کمکهای زیادی میکند.
بر اساس این پژوهشها، با مصرف امگا 3 میتوان وضعیت برخی از اختلالات عصبی و روانی مانند افسردگی، آلزایمر، بیش فعالی و اختلال توجه را بهبود بخشید.
2. سلامت دستگاه گردش خون
تحقیقات زیادی نشان دادهاند که افرادی که مصرف ماهی بیشتری دارند، کمتر به بیماریهای قلبی و عروقی مانند سکته، گرفتگی عروق و پرفشاری خون مبتلا میشوند.
3. کاهش التهاب
اسیدهای چرب امگا 3، با ایجاد اختلال در فرآیندهای التهابی بدن، باعث کاهش احتمال ابتلا و کمک به بهبود بیماریهای ناشی از التهاب مانند چاقی، دیابت، ام اس، سکتههای قلبی و مغزی، بیماریهای روماتیسمی و… میشود.
پیشنهاد مطالعه : “روغن ماهی و سرطان پروستات“
4. سلامت چشم
برخی پژوهشها مؤید تأثیر اسیدهای چرب امگا 3 بر سلامت چشم و بینایی هستند. این پژوهشها نشان دادهاند که این اسیدهای چرب ضروری، در پیشگیری از آب مروارید و کاهش بینایی مرتبط با افزایش سن مؤثر است.
5. بهبود رشد مغزی در دوران جنینی
مصرف امگا 3 در دوران بارداری و شیردهی (با تجویز پزشک یا مشاور تغذیه) به بهبود رشد مغزی و عصبی جنین و نوزاد در این دورانهای حساس کمک میکند.
دوز و مقدار مجاز مصرف روغن ماهی
به نظر نمیرسد مصرف دو بار ماهی در هفته عارضه خاصی ایجاد کند. از انواع ماهیهای غنی از امگا 3، میتوان به سالمون، ساردین و خالمخالی اشاره کرد. همچنین انواع ماهیهای آب شور، دارای میزان بالایی اسید چرب امگا 3 هستند.
پیشنهاد مطالعه : “خواص ماهی سالمون و فواید آن“
علاوه بر آن، این اسید چرب به صورت کپسولهای ژلهای در بازار موجود میباشند. مقدار و دفعات مصرف این مکمل بر اساس نوع بیماری از 500 تا 3000 میلیگرم متفاوت است و تشخیص این مورد بر عهده پزشک یا متخصص تغذیه است و باید از مصرف خودسرانه این مکمل، به ویژه در صورت مصرف سایر داروها یا مکملها خودداری نمود.
مضرات روغن ماهی
همانند همه مواد مغذی، روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا 3 نیز باید به اندازه مشخص مصرف شده و با وجود فواید زیاد، آنها نباید به طور بیرویه مصرف شوند.
این اسیدهای چرب (به صورت مکمل) به دلیل خاصیت رقیق کنندگی خون، با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل دارند. بنابراین باید پیش از مصرف حتما در مورد دوز و دفعات مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
نکته حائز اهمیت در هنگام خرید این مکملها، توجه به مقدار جیوه موجود در آنهاست. با توجه به خطرات مصرف فلزات سنگین مانند جیوه، بهتر است در هنگام خرید، انواع فاقد جیوه را انتخاب نمایید.