علائم دیابت نوع 1 و نوع 2
دیابت نوعی بیماری است که بر چگونگی استفاده بدن شما از قند خون (گلوکز) تاثیر میگذارد. این بیماری تاثیرات و خطرات بسیار زیادی دارد. به همین دلیل بهتر است علائم دیابت را به خوبی بشناسید تا در صورت ابتلا، به زودی متوجه آن شوید.
معرفی کامل این بیماری در مطلب جامع “دیابت چیست؟” در اختیار شما دنبال کنندگان ژن سبز قرار گرفت؛ اما در این مطلب به طور خاص نشانههای دیابت را بررسی خواهیم کرد.
قطعا اولین اقدام برای جلوگیری از پیشروی هر نوع بیماری، شناخت کامل و جامع نشانههای آن است.
گلوکز برای سلامت شما حیاتی است، زیرا منبع مهم انرژی برای سلولهایی است که ماهیچهها و بافتها را تشکیل میدهند. همچنین منبع اصلی سوخت مغز شما است.
آنچه در این مقاله از مجله ژن سبز، میخوانید:
- علل ابتلا به دیابت
- علائم اولیه دیابت
- علائم معمول دیابت
- علائم خاص دیابت نوع 1
- علائم خاص دیابت نوع 2
آنچه در این مقاله میخوانید :
علل ابتلا به دیابت
علت دیابت بستگی به نوع آن متفاوت است، افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و 2، هر دو در نهایت با قند خون بالا، دست و پنجه نرم میکنند. قند بیش از حد در خون میتواند منجر به مشکلات جدی در سلامت شما شود.
بعضی از شرایط میتوانند سبب عود دیابت شوند از جمله پیش دیابت ( یعنی زمانی که قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که به عنوان دیابت شناخته شود) و دیابت حاملگی که در دوران بارداری رخ میدهد که میتواند بعد از تولد نوزاد برطرف شود.
پیشنهاد مطالعه : “دیابت بارداری چیست؟ علت، علائم، عوارض و راههای درمان“
علائم اولیه دیابت
علائم اولیه دیابت شامل قند خون بالا میشود. نشانههای این بیماری ممکن است آنقدر ملایم باشند که متوجه آنها نشوید. این موضوع مخصوصا در رابطه با دیابت نوع 2 و پیش دیابت صادق است، چرا که یک سوم افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نمیدانند که دیابت دارند و یا حتی بعضی افراد تا زمانی که به آسیبهای بلند مدت ناشی از دیابت دچار نشدهاند، متوجه نمیشوند که مبتلا به این بیماری هستند.
در دیابت نوع 1، علائم به سرعت، طی چند روز یا چند هفته کوتاه نمایان میشوند و علاوه بر آن علائم بسیار شدیدتر هستند.
دیابت نوع ۱ در هر سنی میتواند رخ دهد اما اغلب در دوران کودکی و نوجوانی است.
دیابت نوع ۲ رایجتر است و این نوع نیز میتواند در هر سنی اتفاق بیفتند، اما بیشتر در سن ۴۰ سالگی رخ میدهد.
علائم معمول دیابت
هر دو نوع از دیابت برخی نشانههای یکسان دارند:
1. گرسنگی بیش از حد و خستگی
بدن، غذاهایی که میخورید را به گلوکز تبدیل میکند و سلولها از آن برای تامین انرژی مورد نیازشان استفاده میکنند، اما برای اینکه گلوکز وارد سلولها شود به انسولین نیاز دارند. اگر بدن نتواند انسولین تولید کنید و یا انسولین به مقدار کافی نباشد، یا اینکه سلولها نسبت به انسولینی که بدن میسازد، مقاومت نشان دهند گلوکز نمیتواند وارد سلولها شود و دچار کمبود انرژی میشوید. این موضوع موجب میشود خسته تر و گرسنهتر از معمول (مخصوصا بعد از غذا خوردن) باشید.
2. تکرر ادرار و تشنگی زیاد
میانگین میزان ادرار کردن برای یک فرد سالم بین 4 تا 7 بار طی 24 ساعت است، اما افرادی که دیابت دارند ممکن است بیشتر از این مقدار ادرار داشته باشند. دلیل این امر این است که در حالت عادی بدن گلوگز را از کلیهها بازجذب میکند، اما وقتی دیابت دارید، ممکن است کلیهها نتوانند تمام گلوکز را بازجدب کنند؛ در نتیجه بدن ادرار بیشتری تولید میکند.
تولید ادرار بیشتر به نوبه خود به مایعات بیشتری نیاز دارد، به همین دلیل بیشتر اوقات احساس تشنگی دارید.
هرچه بیشتر ادرار کنید، آب بیشتری مینوشید و این روند دوباره تکرار میشود. علاوه بر آن ممکن است دچار عفونت ادراری نیز شوید.
3. دهان خشک و خارش پوست
به دلیل اینکه بدن برای ایجاد ادرار به آب و مایعات نیاز دارد، میزان آب بدن کم شده و رطوبت کافی برای بقیه قسمتها باقی نمیماند. بنابراین هرچقدر آب بخورید، بازهم احساس خشکی در دهان دارید. علاوه بر آن پوست شما نیز خشک میشود.
4. تاری دید و سردرد
تغییرات میزان مایعات و آب بدن چشم را متورم میکند، در نتیجه چشمها توانایی تمرکزشان را از دست میدهند و این مشکل سبب تاری دید میشود.
5. کاهش وزن ناخواسته
اگر بدن نتواند از غذاهایی که میخورید انرژی به دست بیاورد، شروع میکند به سوزاندن ماهیچهها و چربیها، در نهایت با وجود اینکه نحوه خوردنتان را تغییر ندادهاید، وزن کم میکنید.
6. کندی در بهبود زخمها و بریدگیها
با گذشت زمان، قند خون بالا میتواند روی جریان خون شما تاثیر بگذارد و به اعصاب آسیب برساند، درنتیجه بدن به سختی میتواند زخمها را بهبود بخشد.
7. بیقراری
علائم خاص دیابت نوع 1
1. حالت تهوع و استفراغ
وقتی بدن برای تامین انرژی مورد نیازش به سوختن چربیها متوسل میشود، واکنشهایی در بدن شکل میگیرد که حاصل آن کتونها هستند. کتونها میتوانند در خون تا سطوح خطرناکی تجمع پیدا کنند و شرایط خطرناکی را به وجود آورند که به آن کتواسیدوز دیابتی میگویند.
علائم خاص دیابت نوع 2
این علائم زمانی که سطح گلوکز در بلند مدت، بالا باشد، خودشان را نشان میدهند.
1. عفونت قارچی مکرر
هم مردان و هم زنان مبتلا به دیابت، ممکن است به این عفونتها دچار شوند. قارچها (مخمرها) از گلوکز تغذیه میکنند، در نتیجه در افراد دیابتی امکان رشد آنها بیشتر است. عفونتها میتوانند در قسمتهای گرم، مرطوب و چین خورده پوست رشد کنند از جمله :
- بین انگشتان دست و پا
- زیر سینهها
- داخل و یا روی آلت تناسلی
2. درد یا احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا
یکی دیگر از نتایج آسیب به اعصاب در افراد دیابتی، درد یا احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا است.
3. ناتوانی جنسی یا اختلال نعوظ
4. کاهش بینایی
و در آخر جمع بندی ژن سبز . . .
همانطور که گفتهشد، بسیار مهم است که نسبت به نشانههای دیابت آگاهی داشته باشید و در صورت وجود هر یک از این علائم، سریعا تست دیابت انجام دهید، زیرا درمان اولیه دیابت میتواند به پیشگیری از عوارض جدی آن کمک کند. بهتر است تا دیر نشده به فکر باشید!
References: 1. www.webmd.com:Early Symptoms of Diabetes 2. www.webmd.com:Diabetes Warning Signs 3. www.mayoclinic.org:Diabetes