قند خون چیست؟ علائم قند خون پایین و قند خون بالا
قند خون یا گلوکز، قند اصلی موجود در خون است. بدن گلوکز را از مواد غذایی که میخوریم دریافت میکند. این قند یک منبع انرژی مهم برای بدن است و مواد مغذی برای اندامهای بدن، عضلات و سیستم عصبی را فراهم میکند. جذب، ذخیره سازی و تولید گلوکز توسط فرآیندهای پیچیدهای که در روده کوچک، کبد و پانکراس رخ میدهد، به طور مداوم تنظیم میشود.
گلوکز پس از اینکه فرد کربوهیدرات میخورد، وارد جریان خون میشود.
سیستم غدد درون ریز با استفاده از پانکراس کمک میکنند تا سطوح گلوکز خون در حد معمول باشد. پانکراس هورمون انسولین تولید میکند و پس از اینکه فرد پروتئین یا کربوهیدرات مصرف کند آن را به خون ترشح میکند.
انسولین گلوکز اضافی را به شکل گلیکوژن در کبد ذخیره میکند. همچنین پانکراس یک هورمون به نام گلوکاگون تولید میکند که عمل آن عکس انسولین است، یعنی در صورت نیاز قند خون را افزایش میدهد.
وقتی بدن به قند خون بیشتری نیاز دارد، گلوکاگون به کبد پیام میفرستد تا کبد گلیکوژن را به گلوکز تبدیل کند و آن را به داخل جریان خون آزاد کند. این فرایند گلیکوژنولیز نامیده میشود.
در واقع انسولین و گلوکاگون باهم عمل میکنند تا سطح گلوکز خون در حد متعادل باقی بماند.
آنچه در این مقاله از مجله ژن سبز، میخوانید:
- قند خون نرمال (طبیعی) چیست؟
- هایپوگلیسمی (قند خون پایین) چیست؟
- علائم هایپوگلیسمی
- هایپرگلیسمی (قند خون بالا) چیست؟
- عوارض هایپرگلیسمی
- علائم هایپرگلیسمی
آنچه در این مقاله میخوانید :
قند خون نرمال (طبیعی) چیست؟
سطح قند خون طبیعی بعد از حداقل هشت ساعت غذا نخوردن (هشت ساعت ناشتایی)، کمتر از mg/dl 100 است و دو ساعت بعد از غذا خوردن کمتر از mg/dl 140 میباشد.
در طول روز، پایینترین میزان قند خون قبل از خوردن وعدههای غذایی است. برای اکثر افراد بدون دیابت، سطح قند خون قبل از غذا حدود 70 تا 80 میباشد.
برای برخی افراد، 60 طبیعی است و برای بعضی نیز mg/dl 90 مقدار طبیعی است.
این تغییرات در سطوح قند خون، قبل و بعد از غذا، نشان دهنده نحوه جذب و ذخیره گلوکز توسط بدن است.
پس از غذا خوردن، بدن شما کربوهیدراتهای مواد غذایی که مصرف کردید را به قطعات کوچکتر، از جمله گلوکز تبدیل میکند، که روده کوچک میتواند آن را جذب کند.
پیشنهاد مطالعه : برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دیابت، می توانید مقاله “دیابت چیست” را که قبلا در این سایت منتشر شده، مطالعه کنید.
هایپوگلیسمی (قند خون پایین) چیست؟
هایپوگلیسمی یک شرایط ناشی از میزان بسیار پایین قند خون (گلوکز)، است.
اغلب هایپوگلیسمی طی درمان دیابت به وجود میآید. با این حال، شرایط مختلف بسیار نادری، میتوانند باعث کاهش سطح قند خون افراد مبتلا به دیابت شوند. مانند تب.
هایپوگلیسمی یک بیماری نیست بلکه نشان دهنده یک مشکل در وضعیت سلامت است.
زمانی که سطح قند خون 70 میلی گرم در دسی لیتر (mg / dL) یا 3.9 میلی مول در لیتر (mmol / L) یا کمتر باشد، هایپوگلیسمی تلقی میشود و باید سریعاً درمان شود.
پایین بودن سطح قند خون را یا با غذاهای با قند بالا، نوشیدنی و یا با داروها به حد طبیعی میرسانند، اما درمان درازمدت نیاز به شناسایی علت اصلی هایپوگلیسمی دارد.
علائم هایپوگلیسمی
اگر سطح قند خون خیلی پایین باشد، علائم و نشانههای آن ممکن است موارد زیر باشد:
- ضربان قلب نامنظم
- خستگی
- پوست رنگ پریده
- لرزش
- اضطراب
- عرق کردن
- گرسنگی
- بیقراری
- احساس سوزن سوزن شدن در اطراف دهان
هایپرگلیسمی (قند خون بالا) چیست؟
قند خون بالا یا هایپرگلیسمی بر افراد مبتلا به دیابت تأثیر میگذارد. عوامل متعددی میتوانند سبب هایپرگلیسمی در افراد مبتلا به دیابت شوند که به برخی از آنها در زیر، اشاره شده است.
- نوع غذا و فعالیتهای بدنی
- بیماری
- داروهای غیردیابتی
- قطع کردن یا مصرف نکردن داروهای کاهش دهنده گلوکز
درمان هایپرگلیسمی بسیار مهم است، زیرا اگر درمان نشود، میتواند منجر به عوارض جدی شود که نیاز به مراقبتهای اورژانسی دارند مانند کمای دیابتی.
پیشنهاد ژن سبز : پیشنهاد ما برای افراد دیابتی، درمان این بیماری با استفاده از ورزش است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، می توانید به مطلب”درمان دیابت با ورزش” مراجعه کنید.
عوارض هایپرگلیسمی
هایپرگلیسمی دائم در بلند مدت، حتی اگر شدید نباشد، می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- آسیب به چشم
- آسیب به کلیهها
- آسیب به اعصاب
- ایجاد مشکلات قلبی
علائم هایپرگلیسمی
هایپرگلیسمی زمانی که مقدار گلوکز به طور قابل توجهی بالا نرود، علائمی ایجاد نمیکند. این میزان معمولاً بیشتر از 180 تا 200 میلیگرم در دسی لیتر (mg / dL) و یا 10 تا 11 میلی مول در لیتر (mmol / L) میباشد.
علائم هایپرگلیسمی به آرامی طی چند روز یا چند هفته نمایان میشوند. هرچه مدت زمان بیشتری سطح قند خون بالا باشد، علائم جدیتر میشوند. با این حال، برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 برای مدت زمان طولانی، علیرغم افزایش سطح قند خونشان، هیچ علائمی ندارند.
علائم و نشانههای اولیه که تشخیص زودهنگام آنها در درمان سریع این شرایط به شما کمک میکند، شامل موارد زیر میباشد:
- ادرار مکرر
- افزایش تشنگی
- تاری دید
- خستگی
- سردرد
منابع: ?www.webmd.com:What are normal blood sugar levels www.mayoclinic.org:Hypoglycemia www.mayoclinic.org:Hyperglycemia in diabetes ?www.livescience.com:What Is Blood Sugar